De opleiding tot ballerina is een hbo-opleiding. In Nederland kun je deze opleiding volgen in Amsterdam of in Den Haag. Daarnaast zijn er nog een aantal andere hbo-dans opleidingen in Nederland. Die richten zich ook op andere dans-stijlen. Echter: zonder vooropleiding kun je niet naar het hbo. De eisen die aan professionele dansers worden gesteld zijn hoog. De internationale concurrentie is groot: alleen de beste dansers maken een kans.
Klassiek ballet wordt ook wel academische dans genoemd en vereist een zeer gedegen opleiding. Die begint al op zeer jonge leeftijd. In de regel starten jonge dansertjes rond 4 jaar op een lokale dansschool. Daarna kunnen ze – als ze echt serieus zijn en heel veel van dansen houden – beginnen met een oriëntatie-cursus bij een van de ballet-opleidingen. Daarna doe je auditie en als je wordt toegelaten begin je rond je 10de levensjaar met de ballet opleiding. Deze loopt parallel aan de basisschool groep 7 en 8 en is binnenschools. Je gaat dus naar een speciale basisschool verbonden aan de opleiding.
In groep 8 doe je auditie voor het vervolg van de ballet opleiding. Wil je door en mag je door dan ga je naar het voortgezet onderwijs – havo of vwo – in combinatie met de ballet opleiding. Deze school is een speciale DaMu school een school voor Dans en Muziek onderwijs. Je hebt hier speciale vrijstellingen zodat meer tijd aan ballet kan worden besteed. Zo hoef je geen lichamelijke opvoeding (gym) te doen, want je maakt al zo’n 11 tot 15 ballet uren per week.
De vooropleiding is een officiële hbo-vooropleiding: zonder deze ballet-opleiding kun je niet naar het hbo. Feitelijk zijn vooropleiding en hbo-opleiding één geheel. Het aantal kinderen dat succesvol de vooropleiding af maakt en wordt toegelaten tot het hbo is maar klein. Alleen de beste leerlingen kunnen doorgaan. Je moet een ballet lichaam hebben, gevoel voor muziek en drama, creatief zijn en over de juiste techniek beschikken. De internationale concurrentie is erg groot. Daarom liggen de eisen heel erg hoog en… voor dansen hoef je geen Nederlandse te kunnen spreken (voor musical en toneel is dat wel belangrijk bijvoorbeeld). Daarom dansen er veel Nederlanders in het buitenland en anders om.
Echter: wie niet op 10 jarige leeftijd instroomt, of – bij hoge uitzondering nog op 12 jarige leeftijd begint (zoals Matchima heeft gedaan) – is te laat voor de serieuze klassiek balletopleiding. En wat niet instroomt kan ook niet doorstromen en uiteindelijk in het hbo terecht komen. En als je niet in het hbo komt kun je niet auditeren bij het Nationaal Ballet.
Meer informatie over de ballet opleidingen tot ballerina kun je vinden bij de Nationale Ballet Academie – Amsterdam – en bij het Koninklijk Conservatorium (KonCon) – Den Haag
zie ook: de website van de Ov voor Dans en Muziek petitie.
TIP: ga kijken op de open dag van de ballet-opleidingen en doe mee aan de open lessen daar. Dan kom je erachter wat een opleiding inhoud en of je er aanleg voor hebt. Schrijf je dan direct in voor een auditie en als je succes hebt kun je een auditie cursus volgen. Zo kom je goed voorbereid op de uiteindelijke toelatings-auditie. Bedenk dat er maar weinig plekken beschikbaar zijn: in Amsterdam en in Den Haag, maximaal 20 plaatsen !!